Kuchnia

Na słodko

niskokaloryczna szarlotka z orzechowa kruszonka

Nadzienie jabłkowe
1 kg jabłek
2 łyżki miodu
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka soku z cytryny

Kruszonka:
1 szklanka otrąb owsianych
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
1 płaskie łyżki cukru (można zastąpić miodem)
50 g miękkiego masła

Dodatkowo
piana z 3 jajek
1 łyżka cukru


Jabłka obrać, oczyścić z nasion i pokroić w grube plastry (1 jabłko na ok. 12 kawałków).
Na patelni roztopić masło, dodać jabłka, cynamon, cytrynę i miód. Jabłka puszczą sok, więc smażyć często mieszając aż sok wyparuje i całość zgęstnieje. Jabłka muszą być miękkie.
W tym czasie wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać.
Szerokie naczynie żaroodporne nasmarować masłem.
Dno wyłożyć połową kruszonki i lekko uklepać łyżką. Na to wyłożyć jabłka.
Ubić pianę z białek, pod koniec dodając cukier. Wyłożyć na jabłka.
Wierzch posypać resztą kruszonki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut.
Podawać na ciepło.

* Orzechy można zastąpić migdałami lub orzechami laskowymi.
* Szarlotkę można również upiec w kokilkach.
* Ciepłą szarlotkę można podać z lodami, np. bananowymi
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation