Kuchnia

wypieki wytrawne

Moniki Smakołyki: Parówki w cieście z serem (ciasto na pizzę)

Składniki:

5 szt. parówek Nove z serii Natura,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
1 łyżeczka suszonej bazylii.
100 g sera żółtego,

ciasto:

200 g mąki pszennej,
15 g świeżych drożdży,
¼ łyżeczki cukru,
½ łyżeczki soli,
100 ml ciepłej wody,

ponadto:

mąka do podsypania,
1 łyżka startego sera żółtego.

Przygotowanie:
Ciasto:
Do miski wkładamy drożdże, sól, cukier, 50 g mąki i dolewamy wody. Całość miksujemy ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki).

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50/20.
Ciasto posypujemy pieprzem, bazylia i na połowi nakładamy ser pokrojony w kosteczkę lub starty.
Parówki układamy w równych odległościach, na części z serem, po szerokości (na połowie ciasta) .
Przykrywamy drugą połową ciasta, sklejamy brzegi, dociskamy ciasto między parówkami i przekładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, bądź podsypaną mąką. Wierzch posypujemy startym serem.
Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy ok. 20 min.
Tak upieczone parówki w cieście kroimy w paski, tak, aby w każdej porcji znajdował się plaster każdej z pięciu parówek.
Parówki podajemy na ciepło, a najlepiej smakują z ulubionym ketchupem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation