Kuchnia

wypieki wytrawne

Tarta francuska ze szpinakiem, fetą i pomidorami | Kwestia SmakuSKŁADNIKI

opakowanie 275 g ciasta francuskiego (rozwałkowanego na okrąg o średnicy ok. 30 cm)
250 g szpinaku
6-7 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka
1 duży pomidor
mieszanka serów: 250 g ricotty, 100 g sera feta, 100 g sera koziego
1 jajko
1 gałązka szczypiorku
szczypta skórki z cytryny
pół łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
2 łyżki posiekanej natki lub liście bazylii
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Szpinak opłukać, osuszyć, włożyć do dużego garnka lub na dużą patelnię i mieszając chwilę podgrzewać aż zwiędnie, wyłożyć na sitko i po ostudzeniu odcisnąć z wody.
Do miski włożyć ricottę, pokruszoną fetę, pokrojony ser kozi, jajko, posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, chili, szpinak oraz pokrojone suszone pomidory. Doprawić solą (w razie potrzeby) i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać łyżką.
Na dużej blaszce, na papierze do pieczenia, położyć ciasto francuskie. Wyłożyć nadzienie z pominięciem brzegów, ułożyć plasterki pomidorów, posypać je suszonym oregano, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut. Pomidory doprawić solą, tartę posypać posiekaną natką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation