CIASTO MARCHEWKOWE
SKŁADNIKI
2 jajka
100 g drobnego cukru lub cukru pudru
150 ml oleju roślinnego
200 g drobno startej marchewki
50 g posiekanych orzechów włoskich
75 g drobno pokrojonego ananasa* (świeżego lub z puszki)
50 g wiórków kokosowych
200 g mąki
po 1 łyżeczce cynamonu i sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
POLEWA
125 g kremowego serka (cream cheese) np. Philadelphia, Twój Smak
50 g masła (miękkiego)
30 g cukru pudru (lub mniej)
do dekoracji: orzechy włoskie
PRZYGOTOWANIE
Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej. Ubić je do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.
Dodać marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
Ciasto wyłożyć do małej formy (około 21 cm x 21 cm lub okrągłej o średnicy 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę, do suchego patyczka. Jeśli użyjemy mniejszej tortownicy, np. ok. 21 cm, ciasto należy piec dłużej, ok. 1 i 1/2 godziny.
POLEWA
Ubić serek razem z miękkim masłem. Dodawać stopniowo cukier puder cały czas ubijając. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki. Dobrze wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Spód posmarować 1/3 ilości polewy. Przykryć drugą częścią ciasta i rozsmarować resztę polewy.
Polewą można posmarować tylko wierzch ciasta, bez krojenia go na pół. Można udekorować połówkami orzechów.
http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_marchewkowe/przepis.html