http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_raffaello/przepis.html
TORT RAFFAELLO
BISZKOPT
7 jaj, w temp. pokojowej
1 szklanka (200 g) cukru
1 szklanka (144 g) mąki pszennej
1/3 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej
MASA KOKOSOWA RAFFAELLO
400 ml mleka kokosowego
75 g wiórków kokosowych
4 łyżki likieru kokosowego np. DOMOWEGO lub Malibu (opcjonalnie, ale naprawdę warto dodać)
750 g mascarpone (zimnego)
200 g białej czekolady
WARSTWA OWOCOWA
20 truskawek (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka soku z cytryny + szczypta skórki
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 łyżki konfitury truskawkowej
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
NASĄCZENIE I DEKORACJA
4 - 5 łyżek likieru amaretto lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego wymieszanego z rumem lub wodą
75 g wiórków kokosowych, świeża truskawka, gotowe pralinki kokosowe
BISZKOPT
Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez około 2 minuty aż białka będą gęste i błyszczące.
Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka. W trzech partiach dodawać przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, za każdym razem miksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę.
Masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut, od razu wyjąć z piekarnika i energicznie odstawić na blat. Ostudzić, następnie pokroić na 3 krążki.
MASA KOKOSOWA RAFFAELLO
Można przygotować dzień wcześniej: mleko kokosowe zagotować w garnku, dodać wiórki kokosowe, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez około 30-45 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Na koniec wiórki powinny wchłonąć całe mleko kokosowe. Pod koniec dodać likier kokosowy. Odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę, roztopić i dokładnie ostudzić (a najlepiej schłodzić w lodówce).
Zmiksować mascarpone. Dodać ostudzoną masę kokosową i wymieszać, wstawić do lodówki do czasu użycia.
WARSTWA OWOCOWA
Truskawki dokładnie umyć i usunąć szypułki. 2/3 ilości truskawek włożyć do garnka, dodać sok i skórkę z cytryny, cukier wanilinowy, dżem i zmiksować blenderem. Dodać mąkę ziemniaczaną uprzednio wymieszaną z 1 łyżką zimnej wody (dajemy 1 łyżeczkę mąki jeśli używaliśmy świeżych truskawek i 2 łyżeczki w przypadku mrożonych), wymieszać i zagotować, zdjąć z ognia i dodać odłożone truskawki pokrojone na kawałeczki. Dokładnie ostudzić przed użyciem.
PRZEŁOŻENIE
Masę kokosową podzielić na 3 części, dwie części wykorzystać na przełożenie tortu a jedną na obłożenie go z wierzchu. Biszkopty skrapiać likierem, na to wykładać ostudzone owoce oraz masę kokosową. Po obłożeniu tortu masą kokosową obłożyć go wiórkami kokosowymi, wstawić na około 1-3 godziny do lodówki, udekorować.
WSKAZÓWKI
Można też zrobić w wersji bez owoców (klasyczne Raffaello) lub użyć jagód (świeżych lub mrożonych), mango lub ananasa z puszki. Tort można obłożyć białą masą cukrową i udekorować ozdobami wykonanymi z masy cukrowej.