Kuchnia

ciasta

Ciasto pomarańczowe | Kwestia SmakuSKŁADNIKI

16 PORCJI
250 g masła
150 g cukru pudru
4 jajka
1 pomarańcza
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
POLEWA
50 g cukru pudru
100 g białej czekolady
3 łyżki wiórków kokosowych
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Jajka i masło wyjąć wcześniej z lodówki, masło pokroić w kosteczkę i zostawić w temp. pokojowej na min. godzinę aby zmiękło.
Tortownicę o średnicy 22 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok. Do czystej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Miękkie masło ubić mikserem z dodatkiem cukru pudru na puszystą i jasną masę (ok. 7 minut). Następnie dodawać po jednym jajku, w odstępach czasu, cały czas dokładnie i długo ubijając.
Dodać 3/4 ilości skórki pomarańczowej (resztę zachować do polewy) oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na jednolite ciasto. Teraz wlać 90 ml wyciśniętego soku z pomarańczy i delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką.
Ciasto wyłożyć do tortownicy i piec przez ok. 60 minut lub aż patyczek będzie suchy. Na 10 minut przed końcem pieczenia można położyć luźno na cieście kawałek folii aluminiowej gdyby wierzch był już bardzo zrumieniony. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
POLEWA
50 ml soku pomarańczowego podgrzać w garnuszku (ma być gorący), dodać cukier puder, resztę skórki pomarańczowej i odstawić z ognia, mieszać do rozpuszczenia cukru, następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Polać po przestudzonym cieście, posypać wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation