Kuchnia

ciasta

Moje Wypieki | Sernik milionera

Składniki na kruchy spód:

175 g mąki pszennej
125 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
50 g jasnego i miałkiego brązowego cukru muscovado
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do naczynia przesiać mąkę i wymieszać z cukrem. Dodać masło, szybko posiekać, a następnie zagnieść (można wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować). Wyłożyć do przygotowanej formy, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Po wyjęciu z lodówki ciasto nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190°C przez 20 minut, do złotego brązu. Wyjąć, wystudzić.

Masa serowa:

450 g serka kremowego typu philadelphia, w temperaturze pokojowej
400 g masy kajmakowej z puszki , w temperaturze pokojowej*
100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali i przestudzonej
Serek philadelphia i masę kajmakową z puszki umieścić w misie miksera. Zmiksować do powstania gładkiej, bezgrudkowej masy. Dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować do połączenia.

Na wystudzony kruchy spód wyłożyć kajmakową masę serową i wyrównać. Schłodzić przez całą noc w lodówce.

Polewa czekoladowa:

150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
80 g czekolady gorzkiej, posiekanej
120 g czekolady mlecznej, posiekanej
W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego, w razie konieczności przetrzeć przez sitko. Przestudzić.

Przestudzoną polewę wylać na schłodzony sernik i równo rozprowadzić. Schłodzić do jej zgęstnienia. Kroić na kwadraty i podawać. Przed podaniem można oprószyć startą czekoladą.

Przechowywać w lodówce.

* Tylko masa kajmakowa dobrej jakości. Najlepiej przygotować ją samemu gotując puszkę mleka skondensowanego słodzonego przez 2 godziny, jak w tym przepisie.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation