Kuchnia

DESERY

CZEKOLADOWA TĘCZA ZE ŚWIEŻYMI OWOCAMI:

Co kupić
1 l mleka 3,2%
50 g cukru
1 laska wanilii, pozbawiona nasion
100 g (1 tabliczka) białej czekolady
100 g (1 tabliczka) czekolady deserowej
20 g żelatyny namoczonej w 100 ml mleka
200 ml ubitej śmietanki UHT 30%
świeże owoce do dekoracji

Przygotowanie
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Laskę wanilii kroimy na pół i dodajemy do gorącego mleka. Do składników dodajemy namoczoną żelatynę, całość dokładnie mieszamy.
Ugotowaną masę dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy pokruszoną tabliczkę białej czekolady, do drugiej części dodajemy pokruszoną tabliczkę czekolady deserowej. Do wysokich kieliszków lub pucharków wlewamy najpierw porcję masy z czekolady deserowej.
Kieliszki ustawiamy pod skosem i pozostawiamy do zestalenia. Masy z białej czekolady nie wstawiamy do lodówki.
Gdy pierwsza warstwa stężeje, wylewamy na nią masę z białej czekolady i ponownie wstawiamy do lodówki. Deser dekorujemy ubitą śmietanką i świeżymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation