Kuchnia

Moje czary

Składniki:

1,5 szklanki mąki,
2/3 szklanki kakao,
1 i 1/3 szklanki cukru,
1 łyżeczka sody do pieczenia,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
pół łyżeczki soli,
2 jajka,
1/3 szklanki oliwy,
1 łyżeczka wanilii,
2/3 szklanki mleka,
2/3 szklanki gorącej wody

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Wyłóż formę do babeczek papilotkami. W dużej misce wymieszaj suche składniki za pomocą trzepaczki. Dodaj jajka, oliwę, wanilię i mleko i dokładnie wymieszaj. Dodaj gorącą wodę i znów wymieszaj. Wypełnij papilotki ciastem do 3/4 wysokości. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz 15 minut. Po wyciągnięciu ostudź i udekoruj.

Do dekoracji będziesz potrzebować kremu maślanego tipy.pl/artykul_15031,jak-zrobic-krem-maslany.html, rękawa cukierniczego z końcówkami (lub woreczka plastikowego z odciętą końcówką), cukru, łezek czekoladowych, posypki (podłużne, brązowe pałeczki np. z Delekta smak czekoladowy), posypka cukrowa konfetti (tylko biała), czarny pisak spożywczy (lub pisak czekoladowy lub odrobina roztopionej czekolady).

Przygotuj miseczkę z cukrem zaś masę maślaną przełóż do rękawa cukierniczego, szprycy lub plastikowego woreczka.

Nałóż na babeczkę trochę kremu maślanego. Nie musisz przykrywać nim całej babeczki gdyż w kolejnym kroku będzie trzeba docisnąć masę do cukru co sprawi, że masa i tak się rozejdzie niemal po całej babeczce.

Dociśnij krem maślany do cukru, tak aby go całego nim pokryć.

Teraz możesz zacząć dekorować babeczkę. Zrób nosek pandy poprzez wciśnięcie w krem maślany czekoladowej łezki. Wciśnij ją pionowo i tak aby była skierowana do krawędzi babeczki.

Teraz wciśnij 2 łezki szpicami w dół w miejscach oczu oraz kolejne 2 poziomo w miejscach uszu. Zaletą pokrycia masy maślanej cukrem jest to, że można ją formować nie brudząc sobie palców.

Jeśli chcesz zrobić pandzie usta to możesz je wykonać z czekoladowej posypki w kształcie pałeczek.Pałeczki wciśnij w miejscu ust pandy.

Dokończ teraz robienie oczu pandy. Narysuj na białych konfetti czarne kropki pisakiem spożywczym (lub kropelkami roztopionej czekolady) a następnie przyklej je do czekoladowych łezek za pomocą odrobiny masy maślanej.

Możesz również ominąć konfetti i nałożyć na łezki odrobinę masy maślanej. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation