Kuchnia

Zdrowie

Tortilla kukurydziana
Składniki:

1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej typ 500
pół łyżeczki soli
niepełna szklanka wody
2 łyżki smalcu


Wykonanie:

Mąki, sól i smalec umieszczamy w misie robota lub na blacie. Dodajemy stopniowo tyle wody aby powstało miękkie, elastyczne ciasto. Przez chwilę wyrabiamy ciasto a następnie formujemy kulę. Przykrywamy i odstawiamy na minimum pół godziny. Odrywamy kawałki ciasta wielkości połowy pięści. Na powierzchni delikatnie obsypanej mąką kukurydzianą rozwałkowujemy cienkie placki (Jeżeli placki będą zbyt grube, brzydko się usmażą). Smażymy na suchej patelni z dwóch stron do momentu, aż pojawią się brązowe plamki. Usmażone placki kładziemy jeden na drugim i dokładnie przykrywamy ściereczką. Następnie wkładamy całość do woreczka. Dzięki temu tortille będą miękkie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation