Kuchnia

Zdrowie

Chrupki chlebek ze słonecznika i lnu

Składniki:

- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki ziaren lnu
- 1 szklanka mąki bezglutenowej (np. gryczanej, jaglanej, ryżowej, kukurydzianej, z ciecierzycy) - u mnie pół na pół mąka z ciecierzycy i ryżowa

- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 szklanka wody


Wszystkie składniki mieszamy łyżką, wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia* i równomiernie rozprowadzamy. Z podanych proporcji wychodzą mi dwa okrągłe ziarniaki o średnicy 18 cm. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Później można wyłożyć na kratkę do ostudzenia. Kroimy jeszcze ciepły, bo później się kruszy.

* postanowiłam dodać uwagę dot. papieru do pieczenia. W przypadku przygotowywania tego chlebka jakość papieru jest szczególnie ważna. Papier musi być naprawdę "śliski". Dobrą alternatywą jest też forma silikonowa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation