Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tort kawowo-bananowy
Przepis
Składniki:

biszkopt

5 jajek
1 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa czekoladowa

2 żółtka
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 kopiaste łyżki nutelli
200 g masła w temperaturze pokojowej
kieliszek likieru czekoladowego (opcjonalnie)
masa kawowa

375 g serka mascarpone
180 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 3 łyżeczkach gorącej wody
2 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie)
3 łyżki cukru pudru
ponadto:

2 małe słoiczki dżemu bananowego ( można zastąpić świeżymi bananami )
podłużne biszkopty ( 120 g )
nasączenie ( szklanka mocnej kawy + 1/2 szklanki likieru Baileys )









Sposób wykonania:

Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Wbić po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki i kakao przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać wszystko szpatułką. Dodać proszek do pieczenia i ocet. Wymieszać ponownie.

Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować i nie wykładać. Wylać i wyrównać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w temp. 160 C Biszkopt wystudzić i przekroić na pół.

Masa czekoladowa: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować.

Budyń przykryć i wystudzić.

Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i ewentualnie likier i dobrze wymieszać.

Masa kawowa : Wszystkie składniki dobrze schłodzone umieścić w głębokim naczyniu i ubijać jak śmietanę, do wyraźnego zgęstnienia.

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć mieszanką kawy i likieru. Grubo posmarować dżemem bananowym. Wyłożyć połowę masy czekoladowej. Biszkopty maczać w ponczu i układać na masie. Na nie wyłożyć drugą część masy czekoladowej.

Drugi biszkopt położyć na masie czekoladowej, lekko docisnąć, nasączyć ponczem, grubo posmarować dżemem bananowym. Wyłożyć połowę masy kawowej. Drugą połową masy obłożyć boki toru. Dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation