Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Z miłości do słodkości...: Domowy batonik Knoppers

Masa mleczna:

1/4 szklanki cukru,
1/4 szklanki mleka,
175 g masła,
1 i 1/2 szklanki mleka w proszku.

Mleko z cukrem zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć, stale ucierając, dodawać na przemian zwykłe mleko i to w proszku.

Masa czekoladowa:

200 g kremu czekoladowego np. Nutella,
100 g masła,
łyżka kakao,
100 g zmielonych orzechów laskowych,
andruty,
polewa czekoladowa.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodać kakao i dodawać po łyżce kremu czekoladowego. Na koniec dodać zmielone orzechy laskowe.
Na pierwszym andrucie rozsmarować połowę ciemnej masy, przykryć drugim andrutem i delikatnie go docisnąć. Rozsmarować połowę jasnej masy i przykryć kolejnym andrutem. Posmarować resztą ciemnej masy, przykryć andrutem, pokryć pozostałą jasną masa i ostatnim andrutem. Całość należy obciążyć np. jakąś deseczką. Odstawić na około 3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Polać polewą i pokroić w kwadraty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation