Kuchnia

dietetyka

Brokułowe krokiety.

Składniki: (ok. 10 krokietów)

25 dag ugotowanych ziemniaków
40 dag brokuł
1 jajko
10 dag startego sera żółtego
sól
pieprz

panierka:

1 rozmącone jajko
bułka tarta
olej do smażenia

Sposób wykonania:

Ugotowane (wystudzone) ziemniaki dobrze ugnieść tłuczkiem. Brokuł (bez grubej łodygi) wrzucić na wrzątek i gotować ok.5 minut. Odcedzić i wystudzić. Rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, starty ser. Doprawić solą i białym pieprzem. Zagnieść na jednolitą masę.
Z przygotowanej masy lepić podłużne krokiety. Obtoczyć w jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony na złoty kolor.

Wykładać na ręczniki papierowe. Podawać dopóki są gorące, a ser pięknie ciągnący :)

Pysznie smakują z sosem jogurtowym lub z surówką z kiszonej kapusty.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation