Kuchnia

dietetyka

Ryż na mleku po francusku - Simply Delicious

Składniki
200 gram ryż biały
150 gram cukier kryształ
2 sztuka żółtko
1 łyżka masło
750 ml mleko 3,2%
1 laska wanilii bądź 1 cukier wanilinowy
woda
szczypta soli
Porcje:
3
porcje
Sposób przygotowania
Ryż przepłukać pod strumieniem wody 3 razy.
Wrzucić do rondla i zalać na równo wodą i gotować aż ryż wchłonie całą wodę.
Następnie dodać mleko oraz miąższ z laski wanilii bądź cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Gotować pod przykryciem do wchłonięcia mleka, mieszając od czasu do czasu by nie przypalić ryżu, ma mieć lekko kleikowatą konsystencję.

Pod koniec dodać cukier, energicznie mieszając. Ja dodałam tylko 2 duże płaskie łyżki.
Zdjąć ryż z ognia, dodać 2 żółtka oraz masło, wymieszać,
Podawać z owocami bądź konfiturami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation