Kuchnia

Bez glutenu

kremowy sernik marchewkowy

spód z ciasta marchewkowego:
• 150 g drobno startej marchewki
• 50 g ananasa (świeżego lub z puszki), odsączonego i posiekanego
• 40 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
• 40 g wiórków kokosowych
• 150 g mąki pszennej (z tego 100-50 g może być mąki orkiszowej lub razowej)
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 1 łyżeczka przyprawy korzennej lub piernikowej
• 1 łyżeczka cynamonu
• 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 jajka
• 100 g (1/2 szklanki) brązowego cukru
• 100 ml oleju roślinnego lub roztopionego masła



masa serowa:
• 500 g tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie
• 500 g sera mascarpone
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej)
• 1 i 1/2 szklanki cukru
• 5 jajek + 1 - 2 żółtka
• 80 ml (1/3 szklanki) śmietanki kremówki 36% lub 30%
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego


krem na wierzch:
• wymieszane: 125 g kremowego serka philadelphia lub twój smak i 200 g kwaśnej śmietany 12% i 3 - 4 łyżki cukru pudru
• orzechy włoskie do dekoracji


przygotowanie:
przygotować wysoką tortownicę o średnicy minimum 26 - 27 cm. spód wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. dno i boki posmarować grubo masłem. wyjąć z lodówki wszystkie składniki na sernik.
ciasto: piekarnik nagrzać do 150 stopni c. do jednej miski włożyć marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe. odstawić bez mieszania. do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i odrobinę soli, wszystko wymieszać. w trzeciej misce ubić jajka do podwojenia objętości. dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewać cieniutkim i ciągłym strumieniem olej. do powstałej masy dodać zawartość miski z marchewkę i delikatnie wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera do połączenia się składników. dodać zawartość miski z mąką i delikatnie połączyć składniki tak jak poprzednio. wyłożyć do formy, tak aby po bokach było więcej ciasta niż pośrodku. wstawić do piekarnika. piec przez około 40 minut, do suchego patyczka. ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić (można przygotować wcześniej). w chwili wykładania masy serowej ciasto może być ciepłe. ciasto można też nasączyć rumem lub likierem np. kokosowym.
piekarnik ustawić na 175 stopni c. masa serowa: do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone i mąką. ucierać (miksować) mieszadłem miksera przez około 2 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie jednorodna. stopniowo, w 3 partiach dodawać cukier cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy). wbijać kolejno jajka i żółtka miksując wolno przez około 15 sekund po każdym dodanym. na koniec zmiksować ze śmietanką i wanilią.
masę wylać na upieczony, ostudzony (może być jeszcze ciepły) spód. wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. piec przez 15 minut w 175 stopniach. następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni c i piec jeszcze przez 110 minut.*
sernik stopniowo wyjmować z piekarnika (przez pierwsze 5 minut po wyłączeniu piekarnika pozostawić w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylać drzwiczki). odstawić na kratkę. po kilkunastu minutach na wierzchu sernika rozprowadzić krem i wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. piec przez 15 minut. po tym czasie sernik wyjąć i całkowicie ostudzić, następnie obkroić sernik nożem, zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić do lodówki (bez przykrycia) na całą noc. udekorować orzechami włoskimi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation