Kuchnia

Bez glutenu

Fit murzynek bananowy(bezglutenowy)

SKŁADNIKI:
210g dojrzałych bananów* (waga bez skórki,wychodzi ok.2 sztuki)
15g miodu (można dodać więcej wg uznania)
15g kakao gorzkiego
50g mąki kukurydzianej (można zastąpić inną mąką np.orkiszową,pszenną)
1 łyżeczka sody
2 jajka wielkość L
Banany blendujemy na puree.Następnie banany ucieramy razem z jajkami i dodajemy pozostałe składniki.Masę przelewamy do foremki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni góra-dół i pieczemy przez ok.25-28 minut do tzw.suchego patyczka.Wyjmujemy i studzimy.

POLEWA CZEKOLADOWA**:
pół awokado
1 średni banan
1 łyżeczka kakao
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą ucieramy (można dosłądzać wg własnych potrzeb) i przekładamy na wystudzone ciasto.

*im bardziej dojrzałe banany tym słodsze ciasto,za każdym razem próbujcie czy taka słodkość Wam odpowiada
**polewę czekoladową możecie zastąpić rozstopioną gorzką czekoladą jeżeli nie lubicie takich kombinacji

Smacznego :)

Piekłam w jednorazowej aluminiowej formie jak do pasztetu 220mm na 89mm
Jeżeli będziecie robić w większej formie to zwiększcie liczbę składników co najmniej o połowę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation