Kuchnia

Smaki Italii

Składniki na focaccię z oliwkami

1 i ½ szklanki mąki pszennej (255 g)
15 g świeżych drożdży
½ szklanki wody
łyżeczka soli morskiej
ok.30 dkg zielonych oliwek

Przygotowanie:

- Wymieszaj drożdże z ¼ szklanki wody, odrobiną cukru, łyżką oliwy, łyżką mąki i odstaw je na 15 minut.

- Mąkę przesyp do miski, dodaj łyżeczkę soli oraz pozostałą wodę i drożdże.

- Z ciasta uformuj kulę i wyrabiaj ją w robocie kuchennym (Ronic) lub ręcznie do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne.

- Wysmaruj miskę oliwą z oliwek i włóż do niej ciasto, przykryj miskę ściereczką i pozostaw na około 1 godzinę 20 minut.

- Gotowe ciasto przełóż na blachę w dowolnym kształcie wysmarowaną oliwę z oliwek. Ciasto ułożone na większej powierzchni będzie cieńsze i jednocześnie bardziej chrupiące.

- Na blasze pozostaw trochę miejsca z boku, aby mogło ono swobodnie rosnąć. Na powierzchni zrób palcem niewielkie wgłębienia, które wypełnij oliwkami.

- Za pomocą pędzelka rozprowadź na cieście cienką warstwę oliwy z oliwek i odstaw je do wyrośnięcia na około 50 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni, wstaw focaccię i piecz ją 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation