Kuchnia

Ciasta

: Ciasteczka dyniowo - kokosowe

Dyniowo - kokosowe ciasteczka owsiane bez tłuszczu, tak powinna brzmieć nazwa, by każdemu dać pełne informacje o zaletach tych wyjątkowych ciastek. Dla jednych ważne, że bez tłuszczu, dla innych liczą się płatki owsiane, a dla tych wszystkich, którzy ponad wszystko przedkładają smak, to są po prostu ciastka dyniowo - kokosowe. Jak by ich nie nazwać, to smakować będą tak samo, bo przecież "To, co zwiemy różą, Pod inną nazwą nie mniej by pachniało" (Shakespeare). Pierwszy raz w życiu zdecydowałam się na upieczenie ciastek bez tłuszczu. Mnie osobiście brakuje masła... wiem, wiem, da się zjeść. Gdybym miała jednak już tak zawsze piec, to wpadłabym w rozpacz. Wyglądają cudnie, pachną niesamowicie kokosowo, z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie i lekko ciągnące, więc dla wszystkich szukających mniej kalorycznych słodyczy, to jest coś w sam raz, a ja sobie najchętniej posmaruję ciastko Nutellą :)


Ciasteczka dyniowo - kokosowe

Receptura:

330 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka dyniowej przyprawy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki brązowego cukru (dry demerara)

1/2 szklanki płatków owsianych (uprażonych lekko na suchej patelni)
1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych

250 ml puree z dyni
2 duże jajka

Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki w misce. Puree z dyni wymieszaj z jajkami dokładnie i wlej do suchych składników, po czym szybko, dokładnie i w miarę możliwości jak najkrócej zagniataj ciasto. Wstaw teraz ciasto do lodówki na około pół godziny.
Nastaw piekarnik na 175*C / 350*F.
Gdy ciasto już się schłodziło i odpoczęło, a piekarnik nagrzał, to możesz formować z ciasta kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układać na blaszce w odstępach ok 3 cm. Wstaw do piekarnika na 25 minut, aż się ładnie zrumienią.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation