Kuchnia

przepisy dla dzieci

Leniwe pierogi

SKŁADNIKI
Leniwe pierogi (4 niewielkie porcje):
500 g półtłustego lub tłustego twarogu
2 duże, ekologiczne jajka
ok. 3/4 szklanki mąki (używam pszennej lub jasnej orkiszowej)
1 czubata łyżka cukru z wanilią lub ksylitolu z dodatkiem ziarenek wanilii
dodatki: truskawki, roztopione masełko, cynamon / jagody, serek homogenizowany lub śmietana

PRZYGOTOWANIE
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Twaróg bardzo dokładnie rozcieramy widelcem wraz z cukrem i żółtkami (można też zblendować). Dodajemy mąkę. Gdy ją wymieszamy z twarogiem dodajemy pianę z białek i łączymy. Ciasto może się lepić – nie dosypujemy mąki, wystarczy podsypać później blat. Nie zagniatamy ciasta długo – tylko do połączenia składników. Blat i dłonie podsypujemy mąką. Otwartą dłonią toczymy wałeczek, a następnie spłaszczamy. Nożem odcinamy kawałki pod ukosem. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujmy ok. 1 minutę od wypłynięcia. Tradycyjnie podaje je się polane stopionym masłem – posypane cukrem i cynamonem z dodatkiem truskawek lub z serkiem homogenizowanym/śmietaną i jagodami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation