Kuchnia

babki

Babka jogurtowa z malinami

3 jajka
230 g miękkiego masła
1 i 3/4 szklanki (350 g) cukru
3 szklanki (450 g) mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
1 i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
2 opakowania (po 180 g) jogurtu naturalnego (nie tzw. śródziemnomorskiego)
2 szklanki (300 g) malin mrożonych lub świeżych
masło do natłuszczenia formy
papier do pieczenia do przykrycia ciasta
cukier puder do posypania
świeże owoce do dekoracji

Do miski przesiej mąkę (odsyp 3 czubate łyżki do miseczki), dodaj proszek do pieczenia, sporą szczyptę soli i wymieszaj. W drugiej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj sok, skórkę z pomarańczy i esencję. Pojedynczo dodawaj po jajku, za każdym razem dokładnie ubijając masę. Dolej rozmieszany jogurt i zmiksuj, dosyp suche składniki i mieszaj dalej, aż wszystko się połączy. Nierozmrożone maliny wymieszaj z pozostałą mąką, dodaj do ciasta i wymieszaj (nie miksuj).

Masę przełóż do dużej natłuszczonej formy do babki, wyrównaj powierzchnię, wstaw do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 160 st. C (zwykły piekarnik - 180 st. C). Piecz ok. 1 godziny i 10 minut, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Wyłącz piec, lekko uchyl drzwiczki i przestudź babkę.

Po wyjęciu z formy i całkowitym ostudzeniu, przed podaniem posyp babkę cukrem pudrem i udekoruj owocami.

Rada: Jeśli podczas pieczenia babka za szybko zacznie się rumienić, przykryj jej wierzch papierem do pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation