Święta i uroczystości

wielkanoc

Likierowa babka kawowa - tiramisu

SKŁADNIKI:

3 jajka
130g cukru
150ml oleju
150ml likieru kawowego
150g mąki pszennej
150g skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

DODATKOWO:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka cukru pudru

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę (około 3 minuty). Ciągle miksując wlewać powoli olej i likier. Przesiać mąki z kawą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikserem.
Kawę, kakao i cukier puder wymieszać.
Ciasto przelewać porcjami (z ciasta zrobić 3-4 porcje) do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Każdą przelaną porcje posypywać obficie przez sito mieszanką kawy i kakao. Ostatniej porcji ciasta nie obsypywać. Na koniec wbić w surowe ciasto nóż i zakreślić nim koło, lub inny wzór.

PIECZENIE: 170st, około 60minut (do suchego patyczka)

POLEWA:
80g serka mascarpone
1 łyżka likieru kawowego
2 łyżki przestudzonej kawy
odrobina ciemnego kakao

Serek utrzeć z likierem i kawą, posmarować wystudzoną babkę. Wierzch obsypać kakaem.

Babkę z kremem przechowujemy w lodówce. Można też nie smarować babki, tylko do każdego kawałka nakładać łyżkę kremu z mascarpone, wtedy w lodówce przechowujemy tylko krem, babkę zaś w temperaturze pokojowej owiniętą folią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation