Kuchnia

kuchnia w małym palcu

"Królewska szarlotka"
4 szklanki mąka,
3 sztuki żółtko,
3 sztuki białko,
1 sztuka jajko,
25 dag margaryna,
1 szklanka cukier,
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia,
1 łyżeczka cukier waniliowy,
2 łyżki śmietana,
2 kg jabłka,
2 łyżeczki cynamon Prymat,
1 opakowanie galaretka agrestowa,
1 szczypta Sól,
1 opakowanie kisiel truskawkowy,
0,5 szklanki cukier puder,
Sposób przygotowania:
Z mąki, proszku do pieczenia, żółtek, jajka, cukru waniliowego, cukru, śmietany i margaryny zagniatamy kruche ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w plasterki i dusimy dodając pod koniec galaretkę i cynamon, odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i wylepiamy nim spód i brzegi blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy je widelcem, na wierzch wykładamy jabłka.
Ubijamy białka ze szczyptą soli, gdy będą sztywne dodajemy cukier puder, a później kisiel. Pianę wykładamy na jabłka. Na wierzch rwiemy kawałki pozostałego ciasta kruchego. Ciasto pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation