Kuchnia

Mniam

TORT Z KREMEM STRACIATELLA I BORÓWKAMI

Biszkopt:

7 jajek (w temperaturze pokojowej)
250g mąki
30g kakao
220g cukru
Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, a następnie żółtka. Ubić na jasną, puszystą masą. Mąkę i kakao przesiać, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną tortownicy o średnicy 26cm. Piec w temperaturze 1600 przez 40minut lub dłużej, do suchego patyczka. Ostudzić, przekroić na trzy krążki. Najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej i przekroić dopiero przed przełożeniem.

Krem jogurtowy:

800g jogurtu greckiego
500ml śmietany 30%
5 łyżek cukru pudru
100g gorzkiej czekolady
300g borówek amerykańskich
4 łyżeczki żelatyny
Co najmniej na 12 godzin przed planowanym przygotowaniem kremu, jogurt wylać na sitko wyłożone cienką gazą. Sitko umieścić nad miską i całość wstawić do lodówki. Po tym czasie jogurt powinien się odsączyć i znacznie zgęstnieć. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać jogurt, cukier puder i wymieszać. Dodać żelatynę i krótko zmiksować. Dodać startą czekoladę i wymieszać. Krem włożyć do lodówki na 10-15 minut.

Do nasączenia:

1/3 szklanki ulubionej nalewki
2/3 szklanki wody
Składniki ponczu wymieszać. Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć na paterze i naponczować. Wyłożyć pół kremy straciatella i powciskać pół borówek. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu i nasączyć. Wyłożyć pozostały krem i powciskać resztę borówek. Przykryć trzecim krążkiem, który także nasączyć. Tort włożyć do lodówki na 30 minut.

Dodatkowo:

400ml śmietany
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
borówki i maliny
100g gorzkiej czekolady
figurki czekoladowe
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i lekko ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i zmiksować. Dodać żelatynę i krótko zmiksować. Śmietaną obsmarować boki i górę tortu. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach. Wiórki czekoladowe zmrozić w zamrażalniki. Obsypać boki tortu wiórkami czekoladowymi. Pozostałą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować tort. Na środek tortu wyłożyć borówki i maliny. Dodatkowo udekorować tort figurkami z czekolady. Można je łatwo zrobić, przelewając roztopioną czekoladę do pisaka silikonowego lub woreczka z odciętym końcem i rysując dowolne kształty na pergaminie. Schłodzić w lodówce i delikatnie ściągać figurki z papieru. Tort schłodzić w lodówce przynajmniej przez kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation