Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

lody chałwowe

Składniki na około 1 litr lodów:

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (300 g)
pół szklanki pasty sezamowej tahini*
300 ml śmietany kremówki 36%
1,5 szklanki pełnego mleka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 - 5 łyżek miodu

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać. Podgrzewać, mieszając, by składniki się połączyły, do gładkości. Przykryć folią spożywczą, wystudzić. Schłodzić do temperatury lodówkowej (najlepiej przez całą noc).

Mieszankę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.

Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzoną mieszankę z lodówki zmiksować, by lody się napuszyły, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia kilka razy zamieszać w pojemniku łyżką lub mikserem, by nie wytworzyły się kryształki lodu.

* Tahini

Jest to pasta na bazie nasion sezamu. Można ją kupić w specjalistycznych sklepach (np. w sklepie arabskim), lecz łatwo przygotować ją samemu, w domu.

Składniki na około 2 szklanki tahini:

4 szklanki ziaren sezamu
2/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Sezam wysypać na suchą dużą blaszkę i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na około 10 minut. W trakcie można sezam zamieszać. Powinien się lekko zarumienić, nie może zbrązowieć ani się przypalić. Wyjąć, odstawić do ostudzenia (sezam można również uprażyć na suchej patelni).

Po tym czasie sezam zmiksować z olejem za pomocą malaksera lub blendera na gładką masę (zajmie to kilkanaście minut). W masie nie powinno być widocznych ziaren sezamu.

Tahini można przechowywać w zakręconym słoiku, w lodówce, do 2 miesięcy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation