Kuchnia

ZAPIEKANKI

Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
Składniki:
250g makaronu gnocchi (lub innego, np. penne)
1/2 brokuła
1 pierś z kurczaka
5-6 pieczarek
mozarella
1 cebula
sól, pieprz, czosnek granulowany
sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
200 ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente. Pierś z kurczaka obsyp solą, pieprzem i czosnkiem, pokrój na kawałki. Na patelni podsmaż cebulkę, dodaj pokrojone pieczarki. Gotowe zdejmij, a na patelnię wrzuć kawałki kurczaka. Podsmaż. W osolonej lekko wodzie ugotuj różyczki brokuła. Połącz składniki: makaron, cebulkę z pieczarkami i kawałki piersi kurczaka w jednym naczyniu. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem.
Przygotuj sos beszamelowy: w małym garnku rozpuść masło, podsmaż na nim mąkę, a następnie wlej mleko. Zagotuj, mieszając od czasu do czasu, aby rozdrobnić ewentualne grudki (najlepiej jest robić to trzepaczką lub rózgą do ubijania).
Sosem polej składniki zapiekanki, obłóż plasterkami mozarelli. Zapiekaj 10-15 min. w temp. 180 st. aż ser się rozpuści.
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation