Kuchnia

pysznosci :]

Ptasie mleczko

4 jajka
250 g masła roślinnego
1,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (15 g)
0,5 litra mleka
3 łyżki żelatyny
2 czubate łyżeczki kakao
galaretka owocowa
truskawki, brzoskwinie lub maliny na wierzch

Mleko wymieszać z żelatyną. Podgrzewać na małym ogniu i co jakiś czas delikatnie mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny (nie zagotowywać). Pozostawić do ostygnięcia. Białka utrzeć na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i masłem roślinnym. Do masy dodać chłodne mleko oraz pianę z białek. Wszystko wymieszać.

Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao. Do naczynia wylać najpierw warstwę jasną, później ciemną. Wstawić do lodówki.

Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić do momentu aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation