Kuchnia

Pierogi i makarony

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami –

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 żółtko (białko zostawiamy do smarowania)
ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego (opakowanie 150g)
150 g miękkiego masła (3/4 kostki)
czarnuszka lub kminek – opcjonalnie
Farsz:

1/2 kg kapusty
2 garście suszonych grzybów
1 cebula
sól, pieprz, majeranek
oliwa do smażenia

1. Dzień wcześniej zalewamy grzyby wodą i zostawiamy na całą noc. Następnego dnia w tej samej wodzie gotujemy je około 30-40 minut. Odcedzamy, zostawiamy do ostygnięcia, a następnie drobno siekamy.

2. Kapustę zalewamy wodą (można wodą od grzybów) i gotujemy około 30 minut. Po ugotowaniu i przestudzeniu odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy.

3. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy cebulę na oliwie i dodajemy do niej posiekaną kapustę i grzyby. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. Smażymy kilka minut.

4. Wszystkie składniki na pierogi zagniatamy na elastyczne ciasto. Można dodać 2-3 łyżki ciepłej wody ale u mnie nie było takiej potrzeby. Ciasto dzielimy na kilka części i każdą cienko wałkujemy a następnie wykrawamy szklanką, maszynką do pierogów lub miseczką kółka. Na każde kółko nakładamy farsz. Brzeg smarujemy wodą i sklejamy pieroga. Brzegi formujemy rękoma w falbankę lub używamy widelca zaciskając brzegi lub korzystamy z maszynki do pierogów. Gotowe pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja odrobinę posypałam jeszcze mąką) i smarujemy białkiem. Można posypać czarnuszką lub kminkiem. Wstawiamy pierogi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation