Kuchnia

Pierogi i makarony

Naleśniki Suzette
Ciasto:

125 g mąki
15 g drobnego cukru
szczypta soli
2 jajka
325 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
kilka kropel esencji waniliowej, pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny
Do smażenia: 20 g stopionego masła
Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać. Dodać jajka, 100 ml mleka, ciągle mieszając trzepaczką. Dolewać resztę mleka i kremówkę ciągle mieszając. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę czasu.

Przed przystąpieniem do smażenia dodać esencję. Patelnię (22 cm średnicy) posmarować odrobiną masła i podgrzać. Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć około 1 minuty. Gdy na całej powierzchni ukażą sie dziurki, odwrócić nalesnik i smażyć kolejne 30-40 sekund.

Sos:

4 duże pomarańcze
50 g masła
30 g cukru pudru
50 ml likieru pomarańczowego
1 cytryna
dodatkowo 25 g brandy do podpalenia
Cytrynę i pomarańcze obieramy ze skórki, oczyszczamy z błon i dokładnie rozgniatamy. W rondelku topimy łyżkę masła, dodajemy cukier oraz sok z rozgniecionej cytryny i pomarańczy. Podgrzewamy, aż do uzyskania konsystencji syropu. Dolewamy likier pomarańczowy. Naleśniki składamy i wkładamy do sosu. Przekładamy na talerze, polewamy brandy i podpalamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation