Kuchnia
Kuchnia
Składniki na krem:
300 g cukierków Kukułka
1 litr mleka
4 budynie czekoladowe bez cukru (każdy na 0,5 litra mleka)
200 g miękkiego masła
200 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów (u mnie pół na pół)
1/4 szklanki wódki lub Spirytusu
Ponadto:
400 g herbatników (u mnie pełnoziarniste z Krakusa)
Do średniego garnka wsypać cukierki, zalać 500 ml mleka, podgrzewając rozpuścić. Mleko kukułkowe zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić proszki budyniowe. Na gotujące się mleko kukułkowe powoli wlewać mleko z proszkiem budyniowym cały czas mieszając. Doprowadzić do zagotowania cały czas mieszając na średniej mocy palnika, od momentu zagotowania, pogotować około minuty (do momentu, aż w smaku nie będzie wyczuwalna mąka). Budyń przykryć folią spożywczą, tak aby folia dotykała budyniu, odstawić na blat do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło zmiksować na jasną puszystą masę. Cały czas miksując na średnich obrotach, stopniowo, łyżka po łyżce dodawać ostygnięty budyń czekoladowy, miksować aż do uzyskania gładkiego kremu. Następnie zmniejszyć obroty i stopniowo wlewać wódkę, na koniec wsypać orzechy i krótko zmiksować, tylko do połączenia.
Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blaszki układać herbatniki, ściśle jeden obok drugiego, następnie wyłożyć połowę kremu, wyrównać, wyłożyć kolejną warstwę herbatników, następnie wyłożyć resztę kremu, na wierzch poukładać trzecią warstwę herbatników.
Ciasto włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie przygotować polewę.
Błyszcząca polewa:
100 g gorzkiej czekolady
100 g śmietany 30%
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka zimnej wody
W małym naczyniu wsypać żelatynę, zalać wodą. Odstawić na 10 min do napęcznienia.
Śmietanę bardzo mocno podgrzać (nie wolno jej zagotować, bo się zwarzy). Do gorącej śmietany dodać połamaną czekoladę, wymieszać na gładką masę. Żelatynę podgrzać, tak aby się rozpuściła, do gorzącej czekolady dodać żelatynę, dokładnie wymieszać.
Na ciasto wylać polewę, wyrównać szpatułką. Schłodzić w lodówce przez 30 min.
MA==