Kuchnia

Kuchnia

Sernik kajmakowy z rodzynkami na krupczatkowym spodzie

Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
25 dag masła lub margaryny
2 lekko kopiaste łyżki kakao
2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 dużych jajek
1 niepełna szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny
20 dag masy krówkowej kajmakowej
1 szklanka rodzynek

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia, a w między czasie wykonujemy masę serową.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masę krówkową i ser, całość dokładnie ucieramy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy razem z rodzynkami do masy serowej i delikatnie mieszamy.

3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm, gdyby ciasto nie dało się wałkować, należy wylepić nim dno blaszki. Na ciasto wykładamy równomiernie masę serową.

4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studziłam kilka godzin, potem na noc zimny włożyłam do lodówki. Po tym czasie idealnie się kroił.

5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation