Kuchnia

sałatka warzywna

SAŁATKA Z PORA I JAJEK:

1 średni por
2 -3 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki majonezu
sól, pieprz

Pora myjemy i osuszamy. Kroimy w cieniutkie krążki. Do sałatki zużywamy tylko białą część pora, lub ewentualnie kroimy go do momentu kiedy jest tylko lekko zielony.
Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek i ścieramy na dużych oczkach tarki.
W misce umieszczamy pokrojonego pora, lekko go solimy i następnie wygniatamy krótko, aby zmiękł. Do tak przygotowanego pora dodajemy starte na tarce jajka i majonez. Pieprzymy do smaku i lekko mieszamy. Na końcu w razie konieczności dosalamy. Przed podaniem najlepiej sałatkę schłodzić przez przynajmniej 15 minut w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation