Kuchnia

sałatka warzywna

Surówka z kapusty pekińskiej, jarmużu i gruszki | Kwestia Smaku SKŁADNIKI

4 PORCJE
1/4 główki kapusty pekińskiej
200 g jarmużu (3 liście)
1 gruszka
1 pietruszka lub seler korzeniowy
1/2 zielonej papryki
1 zielona papryczka chili
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/3 szklanki orzechów pekan
winegret: oliwa extra vergine, miód lub syrop klonowy, sok z cytryny, sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE

Kapustę opłukać, osuszyć i posiekać, włożyć do dużej miski. Jarmuż umyć, osuszyć, oderwać liście od twardych części pośrodku i jak najdrobniej je poszatkować. Dodać do kapusty razem z obraną i pokrojoną gruszką, skropić wszystko 2 łyżeczkami soku z cytryny, 2 łyżeczkami oliwy, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Dodać resztę składników: obraną i startą na tarce pietruszkę lub seler, cienko posiekaną paprykę, drobno posiekaną zieloną papryczkę chili bez pestek, szczypiorek, natkę i posiekane orzechy (można je lekko zrumienić na patelni). Wszystko wymieszać.
Dodać mieszankę oliwy, miodu lub syropu klonowego i soku z cytryny (wszystkiego po 1 łyżce), doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić na pół godziny jeśli mamy czas.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation