Inne

Sniadanie

jadłonomia · roślinne przepisy: Domowa granola

Składniki na duży słój:
•1/2 szklanki migdałów
•1/2 szklanki orzechów włoskich
•1/2 szklanki orzechów laskowych
•1/4 szklanki pestek dyni
•2 szklanki płatków owsianych
•1/2 szklanki suszonej żurawiny
•1/2 szklanki suszonych moreli
•1/2 szklanki miodu, syropu z agawy, syropu klonowego lub innego ulubionego płynnego słodu
•1/4 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
1.Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Orzechy, pestki i płatki owsiane wsypać do miski, wlać syrop i wszystko delikatnie mieszać drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką. Kiedy wszystkie orzechy będą delikatnie sklejone wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i na koniec posypać cynamonem. Piec przez 20 - 30 minut, w tym czasie można dwa razy zamieszać piekące się orzechy tak, aby wszystkie złociły się równomiernie.
2.Upieczone orzechy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygną połamać, dodać suszone owoce i porządnie wymieszać. Przesypać do szczelnego słoja i zjadać z jogurtem, ulubionym mlekiem lub świeżymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation