Sport i fitness

dieta cwiczenia

MangoPapaja: Jabłka zapiekane z jaglanką, konfiturą żurawinową i orzechami w karmelu

Składniki:

• 4 średnie jabłka


• 4 łyżki kaszy jaglanej ugotowanej na 1/2 szklanki mleka krowiego i 4 łyżkach mleka kokosowego


• 3 łyżki miodu wrzosowego


• 1 łyżka cukry trzcinowego, nierafinowanego


• garść orzechów włoskich


• 3/4 szklanki żurawiny


• 2 łyżki wody


• szczypta cynamonu


Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, dodajemy łyżkę miodu i studzimy. Z jabłek wydrążamy gniazdo nasienne oraz prawie cały miąższ, który siekamy w drobną kostkę i mieszamy z jaglanką. Dodajemy szczyptę cynamonu i mieszamy farsz, którym napełniamy jabłka. Gotowe jabłka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut, aż całkowicie zmiękną. W tym czasie gotujemy żurawinę z wodą i 2 łyżkami miodu, tak długo aż całkowicie się rozpadnie. Na suchej patelni prażymy posiekane orzechy włoskie, dodajemy łyżkę cukry trzcinowego i czekamy aż całkowicie się rozpuści i pokryje karmelem orzechy. Chrupiące i skarmelizowane orzechy ściągamy z patelni i przekładamy do miseczki. Upieczone jabłka podajemy z żurawiną oraz karmelizowanymi orzechami. Pychota!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation