Kuchnia

wypieki/gotowanie

Ciasto bez pieczenia z mascarpone
Składniki:
(na foremkę 10 cm x 30 cm)

500 g serka mascarpone (2 opakowania)
400 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
150 g herbatników pełnoziarnistych
200 g herbatników kakaowych lub czekoladowych
1 łyżka naturalnego kakao
4 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii
1 łyżka alkoholu
50 g płatków migdałowych




Przygotowanie:

200 ml śmietany ubić z 2 łyżkami cukru pudru, następnie dodać ziarenka z laski wanilii i stopniowo dodawać po łyżce 250 g serka mascarpone. Krem delikatnie miksować do połączenia się serka z ubitą śmietaną. Śmietana łatwiej się ubije w naczyniu wyższym i niezbyt szerokim. Ciasto jest o umiarkowanej słodyczy, więc jeśli ktoś preferuje bardziej słodkie, to do kremów można dodać więcej cukru pudru.
W innym naczyniu ubić drugą część śmietany z 2 łyżkami cukru dodać kakao, alkohol i stopniowo 250 g serka. Miksować tylko do równomiernego połączenia się śmietany z serkiem.
Dno foremki wyłożyć kakaowymi herbatnikami, na nich rozsmarować 1/2 część kremu kakaowego i przykryć drugą warstwą herbatników kakaowych.
Na herbatniki kakaowe wyłożyć 1/2 część kremu waniliowego i przykryć herbatnikami pełnoziarnistymi, a na nich rozsmarować pozostały krem kakaowy i znów położyć warstwę herbatników pełnoziarnistych.
Na herbatnikach pełnoziarnistych rozsmarować pozostały krem waniliowy.
Wierzch ciasta posypać niezbyt grubą warstwą pokruszonych herbatników kakaowych (5 - 6 sztuk), wymieszanych z rozdrobnionymi migdałami. Herbatniki i migały, można rozdrobnić blenderem lub w moździerzu.
Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby zastygło i herbatniki przeniknęły wilgocią kremu.
Ciasto przechowywać w lodówce i podawać schłodzone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation