Kuchnia

Ciasta

Placek ze śliwkami
Pyszny i prosty w przygotowaniu placek ze śliwkami. Receptura pochodzi z dość już starego i "zużytego" rodzinnego zeszytu z przepisami, z czasów, kiedy komputery nie były jeszcze tak powszechne. Odrobinę podrasowałam oryginalny przepis.

Składniki na ciasto (na blachę o wymiarach 26x38 cm lub 30x30 cm):
4 żółtka
2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg śliwek węgierek
Beza:
4 białka
1 opakowanie proszku budyniowego waniliowego (bez cukru)
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Blachę wyłożyć pergaminem. Z podanych składników zagnieść ciasto i równomiernie wylepić nim dno formy. Umyte i wysuszone śliwki poprzekrawać na pół, usunąć pestki i układać "brzuszkiem" do ciasta.
Z białek ubić pianę, dodając cukier i cukier wanilinowy (lub ekstrakt waniliowy). Na koniec dodać budyń i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę, za pomocą łopatki, wyłożyć równomiernie na śliwki. Można również użyć szprycy i stworzyć fantazyjne kształty. Piec 30-40 minut. Studzić na kratce.
Można podać z gałką lodów i posypać uprażonymi wcześniej płatkami migdałów.





Uwaga: aby naszprycować na ciasto bezę w taki sposób, w jaki ja to zrobiłam, trzeba przygotować pianę z podwójnej ilości białek, odpowiednio zwiększając ilość pozostałych składników. Natomiast, według oryginalnego przepisu, należy przygotować pianę z 4 białek i rozsmarować na wierzchu za pomocą łopatki.

Życzę smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation