Kuchnia

sałatki

Sałatka Cezar

SKŁADNIKI

2 PORCJE
2 jajka (polecam TAKĄ METODĘ GOTOWANIA)
4 - 6 plasterków chudego boczku cienko pokrojonego
kilka lub kilkanaście grzanek np. z DOMOWEJ CIABATTY lub BAGIETKI
główka sałaty rzymskiej
sól morska i świeżo zmielony pieprz
4 łyżki tartego parmezanu
Opcjonalnie: kilka pomidorków koktajlowych

SOS
1 żółtko
1/3 ząbka czosnku
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka sosu worcestershire
6 łyżek oleju roślinnego (słonecznikowego)
1 łyżeczka soku z cytryny
sól morska i świeżo zmielony pieprz (najlepiej biały)


PRZYGOTOWANIE

Przygotować sos: najlepiej użyć pojemnika blendera (rozdrabniacza), wbić do niego żółtko, dodać czosnek, musztardę, szczyptę soli, sos worcestershire i wszystko zmiksować. Dolać 2 łyżki oleju i miksować przez około 1 minutę, wlać kolejne 2 łyżki oleju i znów miksować przez około 1 - 2 minuty. Dodać resztę oleju i miksować przez około 1 - 2 minuty aż sos będzie gęsty i puszysty. Wymieszać z sokiem z cytryny i pieprzem, w razie potrzeby dodać wodę (około 1 - 2 łyżki dla uzyskania rzadszej konsystencji).
Ugotować jajka (włożyć do ciepłej wody i gotować 4 i 1/2 minuty od momentu zagotowania wody, następnie szybko zalać zimną wodą), obrać ze skorupek. Boczek położyć na rozgrzanej patelni i smażyć na umiarkowanym ogniu przez kilka minut raz przewracając aż będzie podtopiony i ładnie zrumieniony. Odłożyć na ręczniki papierowe.
Przygotować grzanki: cienko pokroić bagietkę lub ciabattę, ewentualnie pokroić pieczywo w kosteczkę, opiec w tosterze lub na blaszce w piekarniku. Sałatę opłukać i dokładnie osuszyć.
Sałatę ułożyć na talerzach, doprawić solą. Położyć grzanki oraz pokrojony na mniejsze kawałki boczek. Dodać przepołowione jajko oraz przepołowione pomidorki jeśli ich używamy (jajka i pomidorki oprószyć solą morską). Wszystko skropić sosem. Posypać tartym parmezanem i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.


WSKAZÓWKI

W klasycznej wersji tej słynnej sałatki nie występuje jajko oraz boczek. Zamiast boczku można użyć szynki parmeńskiej lub smażoną w boczku lub szynce pierś kurczaka (pokrojoną).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation