Kuchnia

KUCHNIA

Galeria Smaku: Owsianka z jabłkiem i bezą

Składniki:
z przepisu Lepszy Smak

1 szklanka mleka
2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżeczka cukru
1 jabłko
1 łyżeczka cynamonu
2 białka jajka
2,5 łyżki cukru pudru (można dać mniej, gdyż wyszło dosyć słodkie)


Płatki błyskawiczne* zalać gorącym mlekiem, posłodzić 1 łyżeczką cukru. Odstawić na 3-5 minut. Jabłko obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka. Dodać 1/3 szklanki wody i dusić przez 10 minut. Wymieszać z cynamonem. Białka umieścić w misie miksera i wraz z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. W naczyniu do zapiekania ułożyć owsiankę, jabłka i na wierzchu przykryć bezą. Piec 30 minut. Podawać ciepłe.

* użyłam płatków błyskawicznych nie wymagających gotowania. Jeżeli macie inne, najlepiej namoczyć je na kilka godzin lub nawet całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation