Święta i uroczystości

Wielkanoc

Chlebek na słodko


Składniki

Ciasto drożdżowe :
mąka pszenna 600 g
drożdże świeże 45 g
masło 110 g
mleko 1 szklanka
jaja 3 szt
cukier 110 g
Na wierzch :
żółtko 1 szt
mleko 2 łyżki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Przygotowanie

Drożdże rozpuścić cukrem. Następnie dodać kilka łyżek mąki i ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na kilka minut. Potem dodać pozostałe składniki (jaja roztrzepać, a masło stopić) i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczka i ustawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Następnie przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą i pozostawić jeszcze na kok,. 20 min. do napuszenia. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 45-50 min.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation