Święta i uroczystości

Wielkanoc

Babka drożdżowa dla Kasi – przepis krok po kroku – przepisy.pl

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia150 g
mąka650 g
mleko250 ml
cukier220 g
drożdże80 g
rodzynki50 g
jajko3 szt
żółtko1 szt
cukier waniliowy1 opak
skórka pomarańczowa1 łyżka
sól1 szczypta

Krok 1
W dużej misce wymieszaj cukier, cukier waniliowy, letnie mleko, jajka, Kasię i drożdże.
Krok 2
Nakryj ściereczką i pozostaw na 8 godzin.
Krok 3
Dodaj sól, przesianą mąkę, skórkę pomarańczową i rodzynki.
Krok 4
Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką i pozostaw w ciepłym miejscu jeszcze na 30 minut.
Krok 5
Ciasto przełóż do dwóch posmarowanych Kasią foremek i piecz ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation