Design

Design

Orzechowiec

Ciasto miodowe
550 g mąki tortowej
2 całe jajka
150 g cukru pudru
200 g miodu
180 g margaryny lub masła
2 łyżeczki sody



Ze wszystkich składników zagnieść ciasto.
Podzielić na 3 części i każdą część rozłożyć na blasze o wymiarach ok. 25x35cm.
Na 1 części rozłożyć usmażoną masę orzechową (wykonanie poniżej), którą należy upiec w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 min.
2 placki pozostałe packi również upiec, ale już osobno bez masy.


Masa orzechowa:
30 dag orzechów włoskich drobno posiekanych
10 dag cukru
125 g margaryny (pół kostki)
2 łyżki miodu

Cukier, margarynę i miód rozpuścić w rondelku.
Dodać posiekane orzechy i smażyć wszystko aż masa zgęstnieje.
Gorącą masę wyłożyć na 1 blat ciasta. Upiec.


Krem budyniowy:
10 łyżek cukru
1 litr mleka
2 czubate łyżki mąki pszennej
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag miękkiego masła
cukier waniliowy


Oba rodzaje mąki wymieszać ze szklanką mleka.
Resztę mleka zagotować z cukrami.
Do gotującego się mleka wlać rozrobioną w mleku mąkę, dobrze mieszać aż powstanie budyń.
Wystudzić.
Utrzeć masło, dodawać po łyżce zimny budyń, aż powstanie gładka i jednolita masa.
Masą przełożyć placki miodowe, nakładając na wierzch placek z orzechami.
Schłodzić w lodówce. Najlepsze po 2 dniach przeleżenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation