Kuchnia

przepisy

Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami
Składniki:
Ciasto
– 250 g mąki pszennej
– 125 g masła
– 1 jajko (lub 3 – 4 łyżki zimnej wody)
– płaska łyżeczka soli

Farsz
– paczka mrożonego szpinaku
– pół kartonika sera typu feta
– 2-3 suszone pomidory
– 1 pomidor
– ząbek czosnku
– sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, ulubione zioła
– 200 ml śmietany 12 %
– 2 jajka



Przygotowanie:
Ciasto
Wszystkie składniki wyrobić , schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie ułożyć w formie, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.10 minut (z obciążeniem).

Farsz
Na patelni smażymy czosnek i dodajemy szpinak, doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Po wyjęciu ciasta z pieca, nakładamy na nie szpinak, pokruszony ser feta i suszone pomidory. Jajka mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy i zalewamy tartę, na wierzch kładziemy pomidory pokrojone w plasterki.

Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez ok. 20 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation