Kuchnia

przepisy

Mini tarty z fetą, suszonymi pomidorami i pieczoną papryką

Składniki (na 8 foremek o średnicy 10 cm*):

płat ciasta francuskiego (375 g)
125 g sera feta
1 mała lub 1/2 dużej upieczonej i obranej ze skórki czerwonej papryki
1/2 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów
3 jajka
1 czubata łyżka gęstego jogurtu naturalnego
30 ml mleka
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz
1 łyżka posiekanego szczypiorku


Ciasto rozwinąć, podzielić na 8 kwadratów. Każdym wyłożyć natłuszczoną foremkę do pieczenia tart.

W misce lekko ubić jajka z jogurtem, mlekiem i przyprawami (poza szczypiorkiem). Dodać fetę, pokrojoną w kostkę pieczoną paprykę i suszone pomidory. Tak przygotowane nadzienie nałożyć na ciasto przygotowane w foremkach. Posypać szczypiorkiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st.C i piec przez około 25-30 minut, aż nadzienie się zetnie, a ciasto zrumieni.

Najlepiej podawać na ciepło, zaraz po upieczeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation