Kuchnia

pomysl na danie

100% chleb żytni

Składniki na mix mąki żytniej z wodą:

240 g wrzącej wody
60 g mąki żytniej (nie razowej)

Składniki zmiksować lub wymieszać, by nie było grudek. Odstawić na 1 godzinę lub do 24 godzin (pozostawiając na dłuższy okres najlepiej przykryć folią).

Składniki na ciasto właściwe:

200 g zakwasu żytniego
50 g zimnej wody
300 g mixu, sporządzonego wcześniej
300 g mąki żytniej (nie razowej)
1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki zmiksować (przez kilka minut). Ciasto będzie bardzo, bardzo klejące. Uformować, pracując na powierzchni wysmarowanej olejem, by ciasto się nie kleiło. Umieścić w formie wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami o wymiarach 10 x 20 cm. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 5 godzin (lub dłużej) do wyrośnięcia. Ciasto powinno prawie dwukrotnie podwoić objętość. Przed samym pieczeniem spryskać wodą w sprayu.

Piec w temperaturze 210ºC przez około 50 minut. Po 5 minutach wierzch ponownie spryskać wodą w sprayu. Wystudzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation