Kuchnia

pomysl na danie

jak suszyć pomidory?
9-10 rzymskich (podłużnych) pomidorów albo innych mięsistych, muszą być dojrzałe i jędrne

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego tymianku

½ łyżeczka cukru

1 ząbek czosnku

Pomidory umyć i rozkroić na pół wzdłuż. Wyjąć pestki i sok jeśli to konieczne. Rozgrzać piekarnik do temp 60-70 stopni z termoobiegiem lub 70-80 bez termo obiegu. Ułożyć na blaszce, posypać mieszanką ziół i …. czekać. Co jakiś czas zajrzeć i wyjąć gotowe sztuki.

Jeśli nie suszą się równo można odwrócić blachę. Na noc koniecznie należy wyłączyć piekarnik. Pomidory będą gotowe po ok. 10 godzinach, ale wszystko zależy od wilgotności pomidorów. Po wyjęciu część można, a nawet należy bezzwłocznie użyć do ulubionej sałatki, makaronu zobacz przepis: Spaghetti z suszonymi pomidorami lub sosu mięsnego, zobacz przepis: Roladki cielęce z suszonymi pomidorami i serem owczym albo zjeść na opieczonej bułce z dodatkiem świeżego listka bazylii, odrobiny tartego parmezanu lub wędliny. Zastosowanie dowolne. Resztę wekujemy w oliwie. Do wyparzonych słoiczków wrzucamy garść pomidorów i pokrojony w plasterki czosnek. Zalewamy oliwą z oliwek z co najmniej 1 cm zapasem (pomidorki wchłoną część zalewy). Stawiamy do góry dnem na czystej lnianej ściereczce. Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation