Kuchnia

kuchnia

JAJKO SADZONE NA CHRUPIĄCEJ SAŁATCE Z CIECIERZYCY I JARMUŻU

Składniki: ( dwie porcje)

200 g umytego i poszarpanego jarmużu
200 g pomidorków koktajlowych
1 puszka ciecierzycy 400 g
40 g sera koziego lub sera feta
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine
sól, pieprz


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni .

Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Równomiernie na blasze wykładamy pomidorki i odsączoną z wody ciecierzycę, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy około 8-10 minut. Po tym czasie dorzucamy porwany jarmuż. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 5-7 minut.

Jajka smażymy na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Żółtko powinno być płynne, dzięki temu sprawdzi się jako dressing do sałatki.

Upieczone warzywa przekładamy na dwa talerze, posypujemy pokruszonym serem kozim, skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzchu układamy usmażone jajko sadzone.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation