Kuchnia

kuchnia

Golabki z wloskiej kapusty

1 główka kapusty włoskiej
500 g mięsa mielonego
130 g ryżu
60 g kaszy gryczanej
60 g kaszy pęczak
1 cebula biała
olej rzepakowy (do smażenia)


przyprawy

tymianek
cząber
koperek
papryka słodka
papryka ostra
sól i pieprz


do zapiekania

bulion
przecier pomidorowy


Z główki kapusty wycinamy głąb i parzymy liście w lekko osolonej wodzie.

Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją na odrobinie oleju rzepakowego.

Ryż oraz obie kasze (gryczaną i pęczek) gotujemy al dente.
Do miski dodajemy ugotowany al dente ryż, kaszę gryczaną oraz pęczak, mięso mielone (np. łopatkę), podsmażoną cebulkę, suszony tymianek, cząber, koperek, słodką i ostrą paprykę oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie przechodzimy do zawijania:

Porcję farszu kładziemy na liść kapusty i zawijamy, pamiętając wcześniej o ścięciu grubszej części z liścia.

Uformowane gołąbki ściśle układamy w brytfance wyłożonej liśćmi kapusty i zalewamy je bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym (najlepiej domowym).

Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy około 60 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation