Kuchnia

Moje gotowanie

Leczo


Składniki na 4 porcje lecza:
• 140g kiełbasy
• 3 papryki czerwone
• 3 papryki zielone
• 1 cukinia
• 5 dużych pomidorów
• 2 cebule
• pieprz
• płatki chilli
Na patelnię pozbawioną oliwy wrzuć pokrojoną w talarki lub w kostkę kiełbasę i poczekaj, aż jej tłuszcz zacznie się wytapiać. Dorzuć pokrojone w kostkę papryki i cukinię, podsmaż, aż trochę zmiękną, dodaj pokrojone pomidory, cebule, pieprz i płatki chilli. Podduś do czasu, aż składniki będą przyjemnie miękkie, a z pomidorów stworzy się gęsty sos.



Sugestie: Polecam dodać pod koniec trochę oregano lub bazylii! Z reguły do leczo nie powinno się dodawać cukinii, ale ja lubię i dodaję. Kiełbasę możesz zastąpić boczkiem, kabanosem, albo czym tam sobie chcesz :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation