Kuchnia

jaja

Jajka po rosyjsku
To idealna przekąska na imprezę lub pyszne śniadanie, którą szybko przygotujesz w swojej kuchni.

Składniki

jaja – 8 szt.
majonez – 200 g
musztarda – 1 łyżeczka
ogórki marynowane – 2 szt.
kapary – 1 łyżeczka
koperek – 4 łodygi
sól
pieprz
sok z cytryny
sałata – kilka liści

Dodatkowo

pstrąg wędzony, filet lub inna ryba wędzona np. łosoś

Krok 1: Przygotowujemy farsz

Jajka gotujemy na twardo we wrzącej wodzie przez 10 minut. Wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i studzimy. Następnie obieramy, kroimy wzdłuż na pół, żółtka wyjmujemy.

Żółtka przecieramy przez sito. Mieszamy z majonezem i musztardą. Ogórki i kapary osączamy. Ogórki kroimy w drobną kostkę, kapary siekamy. Koperek siekamy. Kilka listków zostawiamy do dekoracji. Warzywa mieszamy z żółtkami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 2: Faszerujemy jajka

Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki i układamy na talerzu. Układamy połówki jajek. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Białka faszerujemy.
Krok 3: Dekorujemy

Filet z pstrąga dzielimy na kawałki. Jajka dekorujemy pozostałym koperkiem i pstrągiem. Wstawiamy do lodówki aż do momentu podania.

Wskazówka: jajka po rosyjsku dekoruje się z reguły również kawiorem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation